Želatína je bezfarebný prášok vyrobený z kostí hovädzieho dobytka a obsahuje veľa proteínových kolagénu. Želatína nemá charakteristický zápach, takže sa pridáva ako zahusťovadlo v želé podobných jedlám.
Ako vyrobiť želatínu kostí?
Niektoré ženy v domácnosti uprednostňujú ich zakúpenú želatínu vyrobenú doma z prírodných ustanovení. Je to nepríjemná vec, rozptyľujte mešity, ale stojí to za to, pretože výstup je prírodný produkt.
Budete potrebovať:
- Hovädzie a bravčové nohy - 1 ks.
- Kuracie labky, bravčová pokožka - 1/2 kg
- Voda - asi dva litre
Kroky varenia:
- Umyté nohy vložte do povodia so studenou vodou v noci - namočte. Ráno nalejte vodu, vyčistite polotovary výrobky kefou a znova nalejte vodu tak, aby jej výška nad kosťami bola asi 3-4 cm.
- Vložte panvicu na oheň, nechajte ju variť, vyberte penu a znížte plyn na minimum (môžete ju dať na sprej). Nechajte variť trochu hodinu.
- Po uvedenom čase vyberte nádobu z ohňa, zabalte ju do teplej posteľnej skrinky, na vrchu - vložte na celofánovú vrecko. Nechajte to vychladnúť v tejto podobe. Čas - päť hodín.
- Odstráňte semená z vývaru (malo by byť viskózne a lepkavé), napätie. Výslednú suspenziu distribuujte do foriem a pošlite ju do mrazničky. Vydajte sa na núdzu, pridajte k želé alebo naliať jedlo.
Ako vyrobiť obchod so želatínou?
Kúpená želatína je zriedená elementárnou podľa pokynov, ale mnohí neskúsení kulinárski špecialisti nemôže dosiahnuť potrebnú konzistentnosť produktu. Zistíme, ako variť práškovú želatínu:
- Nalejte množstvo prášku (pozri recept) obyčajnou vodou, nechajte ho napučať štyridsať alebo päť minút.
- Vyplňte nádobu hrubým zavesením, nasaďte malú teplotu. Zahrievajte (bez varu), miešanie, pred rozpustením zŕn, potom odstráňte z tepla, trochu vychladnite a nalejte do potravín, ktoré je potrebné zatvoriť.
- Zmiešajte komponenty a vložte na chladné miesto.
- Желатиновые листочки делаются так: отделенные от пленки пластины замочите в холодной воде (10 минут), потом отожмите и – на водяную баню. Далее – добавляйте в стряпню по назначению.
Как использовать желатин?
Магазинный желатин в основном используют в сладких блюдах – сливочных муссах, бланманже, мармеладе. Рецепты самых интересных из них – в нашей подборке.
Фруктово-молочное желе
Составляющие:
- Желатин – 20 г
- Йогурт – 500 мл
- Сметана жирная – 130 г
- Мед, сахар – по 3 ст. л.
- Черная смородина – 0,5 стакана
- Цитрусовая цедра – 2 ст. л.
- Ванильный сахар – 1 пакетик
Robíme:
- Замочите в миске желатин в половине стакана воды. Время – 30 минут.
- Нагрейте увеличившуюся смесь на тихом огне, готовьте – до полного растворения гранул
- Протрите смородину через сито, смешайте с сахаром и медом.
- Перемешайте в емкости и взбейте: йогурт, сметану, теплый желатин, ароматизаторы.
- Добавьте в смородиновое пюре 1/3 часть кисломолочной заготовки, перемешайте.
- Смажьте формочку маслом и готовьте желе, чередуя молочные и фруктовые слои, не забывая каждый слой выдерживать в морозильнике по 10 минут. Залив последний слой поставьте десерт в холодильник приблизительно на 50-60 минут.
- Готовое желе выньте из формочки на тарелку. Украсьте цукатами или взбитыми сливками.
Бланманже
В это желе на молочной основе добавляются измельченный фундук, консервированные ананасы, ваниль.
Компоненты:
- Молоко и сливки – по 300 мл
- Сахар – 80 г
- Желатин – 10 г
- Стручок ванили
Готовим:
Растворите сахар в теплом молоке, добавьте зернышки ванили и разбухший желатин. В охладившуюся массу введите сливки, взбейте, заполните форму и – на застывание. Подавайте, полив ягодным сиропом к чаю, кофе, какао.
Итак, сделать желатин дома совсем несложно. Прислушайтесь к нашим советам и сможете приготовить вкусное, оригинальное и аппетитное блюдо, которое оценят ваши близкие и друзья.