Mnoho manželek se obává otázky: jak odlehčit vývar? Zatažená vaření odrazí chuť k jídlu z domácnosti, protože hotové jídlo vypadá neochotně. Postarejte se o průhlednost vývaru během vaření a použijte naše tipy. Můžete rozsvítit masové i rybí vývary.
Jak odlehčit vývar - proč je to zakalit?
Nesprávný vývar z vaření vede k jeho zakalení, konkrétně:
- vyplňujete potravinové ingredience na polévku horkou vodou. Je to nemožné to udělat. Nejprve nalijte maso do pánve studenou vodou a potom nasaďte vývar na vaření sporáku;
- pěnu neodstraníte se silným varem. Včas odstraňte pěnu a tuk po vroucí vodě s masem na pánvi;
- k vaření vývaru nepoužíváte zeleninu. Nezapomeňte vařit jídlo se zeleninou. Pro průhlednost vývaru vložte odlupovanou cibuli do pánve;
- po vaření nefiltrujete vývar. Namáhejte ji gázou nebo malým sítem. To pomůže odstranit pěnu, malé masové kosti a zesvětlit vývar. Poté nalijte vaření zpět do pánve a vařte polévku nebo borsch.
Jak odlehčit vývar během vaření
Pokud bude proces čištění držen v několika fázích, obdržíte průhledné vývar:
- po vaření vývaru zašroubujte oheň na sporáku;
- vařte na nízkém ohni, pravidelně odstraňte štěrbinovou lžičkou nebo velkou obvyklou lžičkou pěny. Bude to trvat 1-1,5 hodiny;
- před dokončením vaření vyjměte z pánve velké kousky masa;
- nalijte do pánve s vařením 3-4 lžíce. lžíce ledové vody.
Vařte dalších pět minut po nízkém ohni. Pokud vývar na pánvi silně neporušuje, ukáže se, že je víceméně transparentní. Ale stále to musíte namáhat sítem nebo několika vrstvami gázy a znovu jej nalijte do pánve. Získáte transparentní vývar, který je ideální pro přípravu prvních jídel na něm.
Jak odlehčit hotový vývar
Dostal jste hotový bahnitý vývar a dokonce i po filtrování jeho kvality ponechává hodně žádoucí. Nebojte se, je to opravitelné. Použijte jeden ze způsobů, jak zesvětlit:
- зажарка из морковки и лука. Обжариваете овощи, можете добавить фарш и помещаете в кипящий суп. Варите до того момента, когда суп посветлеет;
- марлевый мешочек с рисом. Сделайте маленький мешочек из марли и положите туда сырой рис. В кипящее блюдо помещаете мешочек и проварите до 10 минут;
- взбитое сырое яйцо. Взбейте яйцо и вылейте в кипящий бульон;
- mrkev. Почищенную морковку разрезаете на две части. Прожарьте ее немного без масла на сковородке и добавьте в бульон перед завершением варки;
- strouhaný sýr. Натрите сыр на крупной терке. Добавляете ее постепенно в суп, постоянно помешивайте.
Как осветлить рыбный бульон
Все вышеуказанные способы осветления относятся к мясным бульонам. Но часто и рыбный бульон мутнеет. Есть способы исправить эту ситуацию:
- измельчите 5 кусочков льда из морозилки. Добавляете в измельченный лед взбитый яичный белок и перемешиваете. Положите эту массу в бульон и доведите до закипания. Сразу выключаете плиту и оставьте варево на 10 минут настояться. Потом уберите пенку;
- используйте абсорбент из яичных белков и скорлупы. Он создаст крупные сгустки, вы их уберете, и бульон станет светлым. На 3 л жидкости возьмите 2 белка и скорлупу из двух яиц. Остудите готовый бульон до 70 градусов. Соедините взбитые белки со скорлупой и добавьте в кастрюлю. Доводите бульон на большом огне до кипения и все время мешайте. Закипело – сразу выключайте и оставьте кастрюлю постоять 10 минут. Повторите эти действия еще два раза. Остается убрать образовавшуюся пену, и получите красивый рыбный бульон.
Наши советы помогут получить красивый прозрачный бульон. Если он все равно вышел мутноватым – не переживайте. Это не влияет на вкус и качество готового блюда.