Nitko neće odbiti ukusan desert. Ne kupujte slatkiše u trgovini, pripremite ukusnu marmeladu. Mnogo je štetnih kemijskih aditiva u trgovinama, a vaša će marmelada biti bezopasna i nevjerojatno ukusna.
Kako napraviti marmeladu od citrusnih plodova
Za pripremu marmelade možete koristiti odvojeno naranče ili druga agruma. U našem receptu ćemo uzeti naranče s grejpom i limunovim sokom.
Trebat će vam:
- 1 kg narančasta;
- 2 kg grejpa;
- 3 kg šećera;
- 200 ml svježeg limunovog soka;
- 1 žličica mljevenog cimeta;
- polovina vrećice vanilije.
Grejpfrut i naranče dobro se peru od kože, kostiju i filmova. Smenite pulpu do konzistencije pire krumpira. Stavite rezultirajući pire krumpir, cimet, vaniliju i limunov sok. SVE STAVITE sa šećerom, dobro pomiješajte. Ugradimo lonac na štednjaku, donosimo u vrenje i kuhamo masu da se zgusne na laganoj vatri. Ovo će potrajati pola sata ili malo više. Stavite marmeladu na pergament ili u posebne kalupe, pospite šećerom glazure na vrh, ohladite i noću je ostavite u hladnjaku.
Kako napraviti marmeladu iz džemata
Koristite bilo koji pekmez. Najukusnija slatkoća dobiva se od pekmeza od trešnje i ribizle. Uzmite 2 čaše džema, jedan limun, pola čaše vode i 20 g želatina. Nastavljamo do pripreme slatkiša:
- ulijte želatinu s vodom i pričekajte dok ne nabrekne;
- obrišite džem kroz sito ili prođite kroz brusilicu mesa. Možete koristiti blender;
- izrežite limun na pola i stisnite sok;
- u loncu s debelim danom postavljate dosadan džem. Stavite tavu na peć. Vidjeli smo da se masa kuhala - nježno sipajte želatinu, stalno miješajte;
- isključite vatru na štednjaku i izlijte limunov sok u sadržaj tave;
- pomiješajte masu ponovo;
- položite masu prema kalupima i stavite u hladnjak na očvršćivanje.
Kako napraviti žvakanje marmelade za djecu
Детки очень любят яркие магазинные пакетики с жевательным мармеладом. Но зачем ребенку химия? Приготовьте эту сладость дома из любого ягодного или фруктового сока. Trebat će vam:
- 120 мл сока и столько же воды;
- 5 ст. ложек сока лимонного;
- 400 г сахара;
- 20 г желатина;
- апельсиновые и лимонные цедры, перетертые через сито – по 1 ст. žlica.
Сначала соком залейте желатин, и пусть в стороне постоит. Пока желатин набухает, принимаемся за приготовление:
- в отельной посудине соедините воду с сахаром, лимонным соком и перетертой цедрой;
- дайте массе время закипеть и проварите на маленьком огоньке минут пять, постоянно помешивая. За это время сахар растворится;
- снимайте кастрюлю с огня и сразу влейте в массу желатин;
- мешайте содержимое кастрюли до полной однородности;
- отставьте заготовку мармелада в сторонку для остывания;
- остывший мармелад процедите и вынимаете из него цедру;
- залейте полученную массу в формочки и на ночь поставьте в холодильник.
Застывшую сладость вынимайте из форм и угостите детей вкусными тянучками!
Полезные рекомендации
Для мармелада берите зрелые, и даже перезревшие фрукты, но не гнилые. Для улучшения вкуса во время варки добавляйте в массу гвоздику, корицу, ваниль. Экспериментируйте со вкусом! Готовьте сладость маленькими порциями – чем меньше времени варите, тем скорей жидкость испарится, и качество десерта вас порадует. Не забывайте помешивать мармеладную массу!
Проверить готовность десерта просто – капните немного ложкой мармелада на холодную тарелку. Если не растечется – сладость готова. Готовый мармелад можете не помещать сразу в силиконовые формочки. Налейте его на противень, а после застывания разрежьте ножом на разные фигурки. Интересный вариант – многослойный десерт. Залейте слоями различные разновидности мармелада друг на друга. К примеру, сначала наливаете в формочку немного мармелада из смородины, после его застывания налейте на смородину яблочный десерт.
При комнатной температуре храните в пустой конфетной коробке сладость две недели. Но вряд ли вкусный мармелад, приготовленный вами с любовью для домочадцев, пролежит на кухне так долго!