Отварные и жареные яйца очень часто спасают хозяйку, когда нужно быстро и вкусно накормить семью. Но если вы любите экспериментировать и удивлять своих близких, то научитесь готовить яйцо пашот. Под довольно странным названием скрывается обычное вареное яйцо всмятку, но приготовленное без скорлупы.
Родина яйца пашот
Яйцо пашот придумали французские повара, которые любят простую, но изысканную кухню. Имеется ввиду, что из довольно доступных продуктов они готовят довольно оригинальные блюда. Яйцо пашот они подают с жареным беконом, с хрустящими гренками, с отварными овощами. А еще к яйцу пашот хорошо подходят всевозможные соусы. Самым известным блюдом с использованием такого яйца считается “Яйцо Бенедикт”, рецепт которого будет описан в конце этой статьи.
Необходимы продукты и посуда для приготовления яйца пашот
Для блюда используются только самые свежие яйца, у которых белок очень густой. Эта густота не дает ему расслаиваться. Итак, вам нужно приготовить:
- яйца сырые – 1 или 2 шт, в зависимости от количества приготавливаемых порций;
- вода – 1 л;
- уксус 9% – 1 ст.л. (способствует быстрому сворачиванию белка).
Кроме этого, возьмите:
- глубокий ковшик;
- большую ложку;
- чайную чашку или небольшой половник;
- hluk.
Как готовить яйца пашот традиционным способом
Для приготовления яйца пашот потребуется некоторая сноровка и внимательность. Итак:
- В ковшик налейте воду и поставьте на горячую плиту – дождитесь закипания.
- В чайную чашку очень аккуратно выпустите сырое яйцо, чтобы желток в нем остался целым.
- В кипящую воду влейте уксус.
- Большой ложкой размешайте кипящую воду, чтобы в ней образовалась воронка.
- Поднесите к ковшику чашку с яйцом и очень быстро вылейте его в крутящуюся водяную воронку. При точном соблюдении этого этапа белок обернется вокруг желтка и начнет сворачиваться.
- Znížte požiar na minimum a varte vajíčko, až kým sa bielkovina nestane hustá - trvá asi 3 až 5 minút. Žĺtok by mal zostať úplne tekutý.
- Vyberte vajíčko z vriacej vody a položte ho na tanier zakrytú papierovou utierkou.
Varte každé nové vajíčko oddelene od predchádzajúceho.
Ako uvariť orbu vajíčka s kuchynskými pomôckami
Zvyčajne, keď prvýkrát nie je každá žena v domácnosti, aby starostlivo pripravila vajíčko - bielkovina sa nechce omotať okolo žĺtka. Stáva sa to buď z príliš malého lievika, alebo zo skutočnosti, že vajce sa do neho veľmi pomaly rozlieva. Dnes v každom obchode si môžete kúpiť špeciálne silikónové formy pre vajíčko Pashot. V tejto forme sa musí uvoľniť čerstvé vajce a už je umiestnené vo vriacej vode. Formy sú vybavené špeciálnymi rukovätiami, s ktorými sú vytiahnuté z vriacej vody. Tento spôsob varenia vajíčok je dlhší-7-10 minút. Ale potom by sa nemal ocot pridať do vody, ako v prvom prípade.
Ako variť vajíčko Pashot pomocou improvizovaných prostriedkov
Niektoré ženy v domácnosti dobre pripravujú vaječný past v plastovom vrecku. Zoberie sa najmenšia veľkosť a do nej sa uvoľní surové vajce. Predtým sa taška namarí zvnútra rastlinným olejom. Obsah je úhľadne presunutý do rohu vrecka a taška je zviazaná niťou. Potom závit prilepí na vidličku alebo do akejkoľvek vhodnej položky a taška je spustená na vriacu vodu. Keď sa proteín stane úplne bielym, vajíčko sa vytiahne z vrecka.
Ako variť vajíčko Benedikta
Najskôr pripravte bielu omáčku. V mikrovlnnej rúre roztavte 100 g masla. Zmiešajte dva surové žĺtky s čajovou lyžičkou citrónovej šťavy. Vložte žĺtky do vodného kúpeľa a keď sú horúce, zriedite ich olejom. Za slnka omáčka a dajte trochu mleté \u200b\u200bbiele korenie.
V hriankovači smažte plátok bieleho chleba. Na toast položte kúsok šunky alebo vyprážanej slaniny. Na mäsový výrobok vložte vajíčko Pashot a nalejte ho horúcou omáčkou. Zrežte vajíčko tak, aby z neho začal žĺtok prúdiť. Ak je v dome červený kaviár, vyzdobte ho jedlom.
Video uverejnené nižšie bude jasne hovoriť o tom, ako správne pripraviť vajíčko Pashot.