Рыба камбала отличается нежным вкусом и отсутствием в ней мелких костей. А еще у камбалы нет чешуи, которую так не любят хозяйки. Чтобы подготовить рыбу к готовке, у нее достаточно обрезать плавники и хвост, ну и конечно удалить внутренности. По желанию можно отрезать и голову, но некоторые блюда интересней смотрятся именно с головой. У самых крупных особей нужно снять и темную шкуру – к небольшой молоденькой светлой рыбке это не относится.
Как приготовить камбалу на сковороде
Готовится жареная камбала точно таким же образом, как и любая другая, но есть один маленький секрет. Он заключается в использовании сливочного масла, которое придает рыбе незабываемый сливочный аромат и вкус.
- Подготовленную рыбу разрежьте на порционные куски или отставьте ее целой. Рыбу посолите и поперчите и обваляйте в муке.
- На сковороду налейте 50 мл растительного масла и положите столько же масла сливочного.
- Разогрейте масло до кипения и положите в него куски рыбы. Жарьте до румяной корочки, один раз перевернув кусочки.
- Готовую камбалу прямо на сковороде отправьте в горячую духовку и подержите ее там 10 минут.
- Жареную камбалу подавайте с картофельным пюре или отварным целым картофелем.
Как приготовить камбалу в пергаменте
Запеченная рыба намного полезней, потому что получается не очень жирной. А если камбалу соединить с овощами, то она пропитается их ароматами и вкусами:
- Вырежьте из кулинарного пергамента круги, размером с большую тарелку. Кругов вам потребуется в два раза больше, чем вы собираетесь готовить рыбных порций.
- На каждый круг уложите подготовленный кусок рыбы.
- На рыбу выложите: кружок лимона, несколько полосок красного сладкого перца и несколько колечек репчатого лука.
- Овощи, лимон и рыбу сверху посолите и поперчите. Каждую порцию полейте столовой ложкой сухого белого вина.
- Подготовленные порции накройте вторыми листами пергамента и туго заверните края.
- Поставете пликове с риба и зеленчуци върху лист и го поставете в предварително загрята фурна (температура - 180 градуса). Гответе камбала за 30 минути.
- Сервирайте рибата точно в торбичките, като полагате всяка върху плоска чиния и леко изрежете хартията.
Как да готвя камбала - пай
На първо място, направете тестото:
- Смилайте се на 200 g свински смалт и 2 с.л. брашно.
- Разбийте 1 сурово яйце за пяна и го свържете с трохата. Просто малко.
- Омесете мекото тесто. Ако брашното не е достатъчно, добавете.
- Увийте тестото във филм и хладилник за поне 1 час.
Сега направете пълнежа:
- Спуснете камбала във вряща вода и го задръжте за 5 минути. Риби за пая ще се нуждаят или 2 бр. малък или 1 компютър. Голям.
- Извадете рибата от вряща вода и я оставете да се охлади. Отделете месото от костите.
- Нарежете го много фино 2 на лука.
- Смесете лука с филе за риба. Слайте пълнежа, черен пипер и добавете шепа нарязан копър.
Направете пая така:
- Разделете тестото на две части и разточете и двете на слоя.
- Поставете един слой върху лист за печене, смазан с масло.
- Поставете пълнежа върху тестото и го изгладете. Настройте леко замразено масло (50-70 g) за риба.
- Покрийте пълнежа с втори слой тесто и притиснете краищата. Пробийте пая на няколко места с вилица.
- Печете ястие в гореща фурна до розова горна кора.
Прекрасни рибни ролки се получават от Flounders, които могат да украсят всяка празнична маса. За тях отделете филето от билото. Слат месото и черен пипер. Поставете гъби, пържени с лук на филето и увийте ролките. Поправете ги с шишчета и ги поставете в ястие за печене. Изсипете рибата отгоре с разтопено масло и поръсете с настърган сирене. Печете рулцата във фурната, докато сиренето се разтопи напълно.