В последнее время кальян набрал большую популярность. Он стал неотъемлемой частью кафе, ресторанов, клубов. Многие люди уже не представляют себе своего отдыха без ароматного кальянного дыма. Но чтобы в полной мере насладиться кальяном, необходимо уметь правильно его заправить.
Как заправить кальян. Из чего состоит кальян?
Чтобы разобраться, как правильно заправлять кальян, сначала нужно изучить, из каких частей он состоит.
- Сосуд с жидкостью.
- Курительная чаша, соединённая с шахтой.
- Гибкий шланг с мундштуком.
Предназначение данных частей состоит в следующем. На чашу укладывается табак с углём. Дым через шахту попадает в сосуд с водой и далее, через шланг в лёгкие курильщика.
Как заправить кальян
Это самый важный этап. Потому что от него зависит тяга и качество дыма.
- Перед укладкой табак разрыхляется щипчиками. В таком же разрыхлённом состоянии он укладывается в чашу, не допуская спрессовки. Разрыхление необходимо для хорошей “тяги” кальяна.
- Затем табак накрывается фольгой. В ней нужно будет проколоть немного дырочек для тяги.
- Поверх фольги укладывается уголь. Чтобы не рассыпался пепел и не было потерь тепла, можно сделать бортики.
- Теперь сосуд наполняется жидкостью и в него вставляется шахта, на которую устанавливается курительная чаша. Обычно жидкость наливается так, чтобы шахта опускалась в неё на один – три сантиметра. Если налить больше воды, то тогда будет очень тяжёлая тяга. Если мало – то дым будет недостаточно очищаться и охлаждаться. В идеале в колбу нужно наливать воду со льдом.
После набивки следует разжечь уголь для кальяна. Существует как обыкновенный, так и быстроразжигающийся. В случае использования быстроразжигающегося, нужно дождаться пока перестанет идти едкий дым от него. Желательно разжигать уголь не в чаше, а в стороне от кальяна.
Pred začiatkom fajčenia fajčí vodná fajka. Zvyčajne to trvá až desať púsk. Skutočnosť, že vodná fajka je pripravená používať hustý hustý dym. Slabý priehľadný dym tiež naznačuje, že je potrebné nahradiť uhlie a/alebo tabak.
Čo ešte môžete ochutnať s vodnou fajkou?
Táto časť sa týka nádoby s tekutinou a fajčiarskou misou.
Okrem bežnej vody, šťavy, vína, mlieka môžete naliať do nádoby. Predpokladá sa, že mlieko čistí dym z škodlivých látok lepšie. Objem naliatej kvapaliny je rovnaký. Či sa zmiešať s vodou a v akých rozmeroch - zostáva podľa vášho uváženia.
Je potrebné zvážiť, že akákoľvek iná tekutina, s výnimkou vody a mlieka, dáva dymu ďalšiu chuť. Chuť tabaku by nemala prerušiť ostrou chuťou tekutiny, ale doplnkom. A naopak, napríklad chuť, víno, by sa nemala prerušiť chuťou silného tabaku.
Rovnako ako v prípade vody, stojí za to hodiť kocky ľadu do banky.
Oveľa viac možností tankovania je možné vynášať s miskou. Počnúc zmesou rôznych vkusov tabaku a končiaceho použitím namiesto ovocnej misky. Táto možnosť má svoje výhody: tabak nespáli v ovocnej miske, počas kvitnutia uhlia, ovocné šťavy zvlhčujú tabak a dáva tenkú ovocnú chuť.
Ako pripraviť ovocie na inštaláciu vodnej fajky
Bude zvážiť príklad oranžovej farby.
- Asi polovica ovocia sa odreže a buničina sa odstráni tak, aby sa získalo zdanie misky.
- Z opačnej strany urobte dieru tak, aby ovocie pevne namontovalo na hriadeľ, vyhýbali sa otvorom, ktorých prítomnosť výrazne zhorší trakciu.
- Po výsadbe ovocia na bane, ale pred plnením tabakom by ste mali položiť fóliu otvormi. To zabráni tabaku dostať sa do bane. Môžete tiež položiť dno špáradlami.
- Dokončite tankovanie vodnej fajky a fajčte. Je potrebné poznamenať, že ovocná misa bude potrebovať viac uhlia, pretože sa nebude zahrievať rovnako ako keramika.
To, čo bolo napísané v tomto článku, je iba základom. Verte si, nebojte sa kombinovať chute. A získajte skutočné potešenie z vodnej fajky.