Жидкие растительные удобрения – одни из лучших среди тех, которые садоводы и огородники в силах приготовить своими руками. По количеству полезных веществ и микроэлементов лидирует обычная крапива, и ниже мы расскажем, как ее использовать.
1
Чтобы сделать настой из крапивы, траву собирают весной и в начале лета. В данное время она сочней всего и готова отдать все свои силы грядкам. Кроме того, сам процесс удобрения лучше производить в начале лета или поздно осенью, когда урожай уже собран. Очень хорошо, если есть возможность скомбинировать крапивный раствор с древесной золой.
2
Как определить, что растения нуждаются в подкормке? Об этом свидетельствуют блеклые, недоразвитые листья, с желтой или белесой каемкой, покрытые пятнами, слишком вытянутые побеги либо другие отклонения от здоровой нормы. Некоторые особенно требовательные фермеры вовсе исключают полив водой, постоянно подкармливая культуры слабо разведенным удобрением. При этом с его помощью можно производить как подкорневой полив, так и опрыскивание. Существует мнение, что последний способ действует немного эффективнее для отдельных видов овощей.
3
Но если удобрения мало, либо площадка велика, подкормку возможно вносить раз в две недели. Если заметно, что жидкость очень концентрированная, предварительно стоит разбавить ее водой. Слишком насыщенный раствор способен сжечь корни. Несмотря на это, при верном использовании его любят даже домашние горшечные цветы.
4
За да се приготви инфузията, е позволено да се използва суха, предварително подготвена коприва, но е по -полезна. Плевелът се нарязва под корена и се накисва в контейнер с вода. Желателно е съдът да е изработен от пластмаса или друг стабилен материал, тъй като желязото ще бъде подложено на корозия. Цевта не трябва да се запълва до края, така че по време на ферментация веществото да не блести през ръба. Веднъж на ден тор трябва да се смесва добре. За да премахнете неприятната миризма, която ще се появи няколко дни по -късно, хвърлете шепа обикновен прах от земята или няколко лъжици от инфузията на лечебния валериан в цев. Плотта отнема една и половина до две седмици, на слънце процесът върви по -бързо. След като корабът е затворен с разхлабен капак или в него се правят малки дупки. По време на самия процес си струва да покриете контейнера с ненужен парцал или марля, за да се избегнат модии и малки животни.
5
Необходимо е да се размножава „растителен компост“ за поливане в пропорции 9: 1 (9 части вода и 1 инфузия). За пръскане - 19: 1. По същия начин можете да ферментирате върховете на домати, картофи и всякакви други растения, включително разкъсани и скосени плевели. За по -голяма ефективност такива съединения се смесват с отпадане на птици, костно брашно, органични кухненски отпадъци, които бързо се преобладават. Изсушената коприва се съхранява в продължение на 2-3 години и за получаване на торове, те поставят 200 g на кофа с вода.
Торовете на копривата са основният стълб на биологичното земеделие, не съдържат вредни добавки, за разлика от техните аналози в магазина, не вредят на културите, почвата и микроорганизмите, живеещи в него.
Споделете съвети:"Тор от коприва, как да се готви"