Какую выбрать вытяжку

Какую выбрать вытяжку

При готовке на кухне неизбежно появляются запахи, которые распространяются по всей комнате. Горячий пар, поднимаясь наверх, портит покрытие потолка, стен и шкафов, а частицы жира, копоть оседают на поверхности гарнитура. Чтобы этот налет не въедался, постоянно требуется очистка. Для удаления испарений, уменьшения запахов, вентиляции помещения используют вытяжки. При выборе вытяжек учитываются технические характеристики, функциональность и внешний дизайн.

1
По типу конструкции вытяжки бывают традиционные, купольные, встраиваемые. Первый тип отличается компактностью, небольшой стоимостью. Плоские модели можно устанавливать в любом труднодоступном месте. Купольные, благодаря своей конструкции захватывают большой объем воздуха. В зависимости от способа установки, особенности помещения они делятся на островные, каминные, угловые. Встраиваемые вытяжки имеют специальный дизайн, который позволяет устанавливать их внутри декоративных коробов, шкафов. Выбирать тип вытяжки следует исходя из особенности планировки кухни. Для маленьких кухонь с узкой плитой, или когда вентиляционное отверстие расположено далеко от плиты, целесообразным будет установка традиционной, плоской вытяжки.

2
Также при выборе вытяжки обращайте внимание на материал изготовления. Ведь часть испарений оседает на поверхности устройства. При повышенной влажности, высоких температурах внешний вид портится, начинается коррозия. Поэтому материал должен быть химически инертным, легким в уходе. Среди бюджетного сегмента распространены модели из окрашенной стали. Самый прочный – окрашенный порошковым методом. Деревянные вытяжки требуют более тщательного ухода. Самый надежный материал – нержавеющая сталь, которая обладает устойчивостью к агрессивным средам, легко моется и сочетается с любым стилем кухни.

3
Самая важная характеристика вытяжек – это производительность (м3/ч). Необходимую производительность рассчитывают следующим образом:

Производителност \u003d 12 * 1.3 * s * h, къде:

  • 12 - Колко пъти въздухът в стаята за 1 час трябва да се промени;
  • 1.3 - коефициент на захранване;
  • S е зоната на кухнята;
  • H е височината на таваните.

Минималната работа на стаята е 200-300 м3/ч.

4
Според режима на работа, качулките са разделени на работещи и циркулиращи. Най -известните модели могат да работят и в двата режима. Течащите качулки премахват въздуха извън стаята. Те по -ефективно пречистват замърсения въздух, но инсталацията е свързана с определени трудности. Циркулация - абсорбира въздух, почистете го с помощта на филтри и се връща обратно в стаята. Те струват по -евтино, лесно се монтират, но почистват въздуха само със 70% и изискват постоянна промяна на филтрите.

5
Всяка качулка е оборудвана с поне един филтър. За защита на вътрешните елементи от изпарения се използват филтри за въглища и мазнини. Първият вид има голяма активна абсорбционна повърхност и дори улавя молекулите на миризма. Техният недостатък: те бързо се запушват и се нуждаят от редовна подмяна. Филтрите с мазнини улавят частици мазнини, сажди.

6
Популярни продуценти на качулки: Krona, Elikor, Elica, Cata, Jet Air. Bosch, Faber, Shindo Hoods принадлежат към по -високо ниво на цените, но вътрешните им възли се произвеждат в по -малко известни фабрики.

В допълнение към техническите характеристики, при избора на качулки, оборудването е от голямо значение за допълнителни функции. В крайна сметка категорията на цените на устройството зависи от това. Така че луксозните качулки имат течен кристален дисплей, сензори за автоматично включване, индикатор за замърсяване на филтъра.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

близо